In verschillende kennissessies zijn wetenschappelijke inzichten aan de orde gekomen over chronobiologie, hoe ons dag- en nachtritme werkt en hoe je hier de voeding tijdens de nacht op aan kunt passen om gezondheidsschade te beperken. Vervolgens is ingegaan hoe je dit op praktische wijze op de werkvloer kunt toepassen tijdens de nachtdienst. Door met de juiste voeding, het inplannen van powernaps en innovatief roosteren kunnen de arbeidsomstandigheden van zorgmedewerkers die in de nacht werken worden verbeterd.

Chronobiologie, door Marijke Gordijn

Door Marijke Gordijn, wetenschapper op het terrein van de chronobiologie, werd op heldere wijze toegelicht hoe de biologische tijdklok werkt bij ochtend- en avondmensen. Zij geeft aan dat dit voor iedereen verschillend werkt tijdens het werken in de nacht. Ook vertelde zij wat je kunt doen om zo goed mogelijk de nachtdienst door te komen en overdag daarvan te herstellen. Verschillende tips zijn genoemd, zoals het effect van powernaps.

Het Ritme van eten, door Elly Kaldenberg

Daarna heeft Elly Kaldenberg, voedingsdeskundige, het publiek meegenomen in  het Ritme van eten tijdens het werken in de nacht. Eten tijdens de nacht blijft wel maatwerk, maar door rekening te houden met je biologische klok, te eten op bepaalde tijdstippen en een vast ritme te houden, wordt bijgedragen aan fit de nacht door komen.

Van Theorie naar praktijk, door Yvonne Boonen, Isala Zwolle

Een mooi voorbeeld hoe je de theorie over chronobiologie en voeding in praktijk brengt werd toegelicht door Yvonne Boonen. Zij heeft in Isala het initiatief genomen op hoe je medewerkers kunt ondersteunen bij hun prestaties tijdens nachtdiensten en daarbij rekening te houden met hun gezondheid. Daarbij heeft ze verschillende interventies toegepast op afdelingen, zoals kennisoverdracht stimuleren op de werkvloer, het invoeren van de powernap en de juiste voeding aan te bieden. Door suiker- en vetrijke snacks te vermijden tijdens nachtwerken kunnen gezondheidsproblemen verminderd worden.

Tactische en operationele personeelsplanning: nachtwerk en duurzame inzetbaarheid, door Jan de Leede

Door roosterdeskundige Jan de Leede is ingegaan op het roosterproces. Het tot stand komen van een goed rooster vraagt om een goede voorbereiding aan de voorkant, het tactische proces. Door vooraf een goede jaarplanning te maken, krijgt men goede handvatten om het feitelijke rooster rond te krijgen, waarin rekening is gehouden met vaste patronen en waar een zekere flexibiliteit in is opgenomen.  Daarnaast spelen wensen van medewerkers rondom werk, zoals de inhoud van het werk, het inkomen, maar zeker ook zeggenschap een belangrijke rol. Waarbij verschillende typen roosteren werden toegelicht van zelfroosteren tot samenroosteren.

In een afsluitende kennissessie over Innovatie, veranderkunde en roosteren is door Henk-Jan Messchendorp op speelse wijze toegelicht hoe innovatie en vernieuwend roosteren in de nacht tot stand komt: het gebruik van wetenschappelijke inzichten en anders en out of de box denken zijn hierin cruciaal!

Meer weten?

Pitstop XL: Fit door de nacht werd georganiseerd vanuit het MDIEU-project van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. SoFoKleS organiseert vanuit het MDIEU-project ook de Goedenachtactiviteiten, zoals de Goedenachtapp. De Goedenachtapp is een gratis app waarin medewerkers van (academische) ziekenhuizen tips en informatie vinden om zo goed mogelijk hun nachtdienst te doorlopen. Lees meer over de Goedenachtapp en andere Goedenacht activiteiten van SoFoKleS.

Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te kunnen aanbieden. Accepteer de cookies door op 'Accepteer cookies' te klikken.