Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar de sociale veiligheid op universiteiten en hoe die verbeterd kan worden. Zo verscheen in 2022 het rapport ‘Sociale veiligheid in de Nederlandse wetenschap – Van papier naar praktijk’ van de KNAW. Met het onderzoek ‘Een sociaal veilige universiteit’ wil SoFoKleS het inzicht en het bewustzijn rondom sociale veiligheid verder vergroten binnen de sector. Voor het onderzoek is een literatuuranalyse gedaan en er zijn online interviews gehouden met ombudsfunctionarissen, hr-medewerkers, medezeggenschapsleden en vertrouwenspersonen. Op basis van hun ervaringen doet SoFoKleS in het rapport concrete aanbevelingen aan universiteiten.
Wat is een sociaal veilige werkomgeving?
Een sociaal veilige omgeving is een omgeving waarin mensen zichzelf kunnen zijn, waarin ze optimaal hun vakmanschap kunnen inbrengen, waarin ze fouten mogen maken, het open gesprek kunnen voeren en tegenspraak kunnen geven, van elkaar kunnen leren, op elkaar kunnen vertrouwen en onveilige situaties op een veilige manier kunnen bespreken.
Werkgevers en werknemers hebben gezamenlijk de verantwoordelijkheid bij te dragen aan een sociaal veilige werkomgeving. Juist voor universiteiten is een sociaal veilige werkomgeving essentieel. Het vergroot de kwaliteit van zowel het onderwijs als het onderzoek. In een sociaal veilige werkomgeving wordt de uitwisseling van ideeën gestimuleerd, er wordt naar elkaar geluisterd en van elkaar geleerd.