Een aparte kiesgroep voor jongeren in de or, medewerkers laten stemmen over thema’s, en een app om loopbaanontwikkeling te stimuleren. Dat zijn enkele adviezen van 50 jonge medewerkers van UMC Utrecht, UMC Groningen en Radboudumc, die ze op initiatief van de jongerenvakbonden CNV Jongeren en FNV Jong bedachten in het MZ Lab umc.
Na een half jaar hard werken presenteerden de jongeren op 15 december 2017 de adviezen aan hun ondernemingsraden en raden van bestuur in een slotbijeenkomst. SoFoKles gaf opdracht voor het project en financierde het.
Duurzame inzetbaarheid en digitale ondernemingsraad
Uit de presentaties blijkt dat de jongeren vernieuwende ideeën hebben over duurzame inzetbaarheid, generaties op de werkvloer en de digitale ondernemingsraad. Zo bedachten ze de app ‘Upgrade My Career’, een hulpmiddel om ervaring op een andere werkplek op te doen. Frank Midema, vicevoorzitter Raad van Bestuur UMC Utrecht, was blij verrast met de ideeën en gaat ze zeker bespreken in de Raad van Bestuur. Het gesprek dat hiermee op gang komt kan positieve verandering brengen. Peter Elbers, voorzitter van de ondernemingsraad van RadboudUMC reageerde al even enthousiast. Hij gaat graag het gesprek aan gaan met de jongeren en zegt dat zij van harte welkom zijn in de medezeggenschap.
‘Zorg voor een frisse blik’
De adviezen zijn gebundeld in het methodiekboek ‘Zorg voor een frisse blik’. CNV Zorg en Welzijn-voorzitter Jan de Vries wil dat de adviezen worden gebruikt om de medezeggenschap te vernieuwen in de hele zorg. FNV Jong-directeur Marcelle Buitendam vindt de inzet van de jongeren bewonderenswaardig en onderstreept hoe belangrijk het is dat ook jongeren zich bezighouden met arbeidszaken.
CNV Jongeren-voorzitter Semih Eski benadrukte dat de adviezen niet voor een la zijn gemaakt, maar voor de praktijk zijn bedoeld: ‘De stem van jongeren in de organisatie is belangrijk. Helaas zijn er te weinig jongeren actief in ondernemingsraden, terwijl daar belangrijke besluiten worden genomen die ook invloed hebben op jonge medewerkers. Het project MZ Lab geeft jongeren de unieke kans om vernieuwende ideeën te lanceren voor het vernieuwen en verjongen van medezeggenschap!’
Respect en herkenning over grenzen heen
De 50 jongeren werkten in het MZ Lab umc een half jaar aan de adviezen. Eerst maakten ze kennis met de belangrijkste thema’s voor de or bij umc’s. Vervolgens gingen ze aan de slag om nieuwe vormen van medezeggenschap te ontwikkelen. Ze kijken heel positief terug op de samenwerking, die verder reikt dan vakgebied en regio: ‘Doordat je in zo’n diverse groep zit, krijg je nog meer respect voor elkaars beroep- en werkveld’, stelt deelnemer Mike. ‘Er is ook herkenning. Je ontdekt dat de problemen die ik soms ervaar op de werkvloer, ook spelen bij andere umc’s en hoe zij hiermee omgaan. Dat is heel leerzaam’, vult Marloes aan.
Meer informatie over het MZ Lab umc
Het MZ Lab umc, een initiatief van CNV Jongeren en FNV Jong, dient als kickstart om enerzijds (jonge) medewerkers enthousiast te krijgen zich actief voor de medezeggenschap in te zetten, anderzijds om diezelfde medezeggenschap te vernieuwen.
Wilt u informatie over de mogelijkheden voor een eigen MZ Lab of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met Michiel Hietkamp via m.hietkamp@caop.nl.
Bekijk de adviezen
De adviezen van de jonge umc-medewerkers zijn gegroepeerd onder de thema’s ‘Jong + oud = goud’ (ideeën voor meer jongeren in de medezeggenschap), ‘Ten minste houdbaar tot’ (over duurzame inzetbaarheid), ‘De digitale or’ (over informatie en communicatie door de or) en ‘De or: politieagent of pionier?’ (over de taak van de or).
Benieuwd naar alle adviezen die de jongeren geven? Download de publicatie ‘Zorg voor een frisse blik’.