Hoe staat het met de prestatiedruk onder wetenschappelijk personeel? Welke factoren zijn hierop van invloed? En welke maatregelen kunnen universiteiten en medewerkers nemen om de prestatiedruk terug te brengen tot een acceptabel niveau? Om hier meer inzicht in te krijgen, heeft SoFoKleS een verkenning uitgevoerd.
De verkenning bestaat uit twee onderdelen. Eerst is een enquête uitgevoerd onder wetenschappelijk personeel. De resultaten daarvan zijn gepresenteerd tijdens een expertmeeting. De deelnemers aan de expertmeeting hebben vervolgens gediscussieerd over de vraag met welke maatregelen de (ervaren) prestatiedruk onder wetenschappelijk personeel op een acceptabel niveau te brengen zou zijn.
Prestatiedruk vaak te hoog
Uit de enquête, die is ingevuld door 315 wetenschappers (overwegend universitair docent, hoofddocent of hoogleraar), blijkt onder meer dat het merendeel de prestatiedruk te hoog of veel te hoog vindt. Als drie belangrijkste oorzaken voor deze (veel) te hoge prestatiedruk noemen zij:
- de combinatie van verschillende taken (onderwijs, onderzoek, administratie, management);
- de druk om subsidie binnen te halen;
- de druk om te publiceren in prominente tijdschriften.
Mogelijke maatregelen
De deelnemers aan de expertmeeting hebben verschillende maatregelen genoemd waarmee universiteiten en medewerkers de prestatiedruk onder wetenschappelijk personeel op een acceptabel niveau kunnen brengen. Enkele voorbeelden zijn:
- ondersteuning bieden bij het schrijven van subsidieaanvragen;
- selectiever zijn bij het indienen van subsidieaanvragen;
- zorgen voor een realistische taakstelling;
- de verdeling van taken meer beleggen bij het team, met ruimte voor differentiatie;
- een veilige omgeving creëren waarin prestatiedruk bespreekbaar is;
- als individuele medewerker je eigen grenzen aangeven en bewaken.
Vervolgactiviteiten SoFoKleS
Heeft u een goed idee hoe u binnen uw vakgroep, faculteit etc. de prestatiedruk beter hanteerbaar kan krijgen? Vraag dan uiterlijk 30 april 2016 een financiële bijdrage aan via SoFoKleS-LAB. Wij zijn extra geïnteresseerd in uw voorstellen voor pilots op dit vlak.
SoFoKleS kijkt daarnaast op basis van deze verkenning welke vervolgactiviteiten mogelijk zijn (zoals een webinar). Zodra daar meer over bekend is, leest u dat op deze website en in de nieuwsbrief van SoFoKleS.
Meer informatie
Lees meer over de uitkomsten van deze verkenning in: