Inspiratie, inzicht en informatie delen. Daar waren de deelnemers van de conferentie ‘Onbeperkt houdbaar! Samen werken aan inzetbaarheid’ naar op zoek. Het thema was ‘duurzame inzetbaarheid’. Op initiatief van SoFoKleS kwamen ruim 115 HR- en beleidsmedewerkers van de universiteiten en andere organisaties in Utrecht samen om van elkaar te leren en ervaringen te delen.
Een groot deel van de deelnemers geeft aan dat hun organisatie nog in de oriënterende fase is als het gaat om duurzame inzetbaarheid. De plenaire lezingen en (interactieve) sessierondes van de dag laten zien dat er in de kennissector veel mooie initiatieven rond duurzame inzetbaarheid te vinden zijn. Deze kunnen dienen als inspiratie en om veel van elkaar te leren.
Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit Nederland, start het plenaire gedeelte van de ochtend met de boodschap dat medewerkers uitgedaagd moeten worden. De vraag ‘wat wil je over twee jaar doen?’ moet structureel onderdeel van het gesprek worden. Een organisatie moet alle medewerkers proactief vitaliseren op zowel teamniveau als individueel niveau. Door medewerkers energiebronnen aan te bieden, is het mogelijk hen ‘uit die gouden kooi’ te laten komen, geeft Tinka van Vuuren aan. Deze focus op vitaliseren is volgens de deelnemers de grootste uitdaging voor universiteiten. Van Vuuren concludeert dat universiteiten over de instrumenten beschikken om dit te realiseren, maar deze onvoldoende benutten. Op deze manier ‘hebben we geen goud, ook nog geen zilver, maar brons’. Een herkenbaar geluid voor het publiek: ‘We kunnen heel goed plannen bedenken. We zijn alleen minder in het uitvoeren en het communiceren ervan.’ Ook heeft Van Vuuren enkele voorstellen, zoals gelijkheid tussen flexibele en vaste werknemers, het gebruik van statafels bij vergaderingen, het gebruik van e-portfolio’s en het organiseren van zelfsturende teams.
Het plenaire middagprogramma wordt ingevuld door Jos de Jonge, themacoördinator van het Rathenau Instituut. Hij benadrukt dat de mobiliteit van functies op de universiteiten meer afhankelijk is van de in- en uitstroom van buiten de academische wereld dan van de doorstroom van functies binnen de academische wereld. Dit is zelfs het geval bij hogere functies, zoals die van hoogleraar. Volledige doorstroom binnen de academische wereld is volgens De Jonge ook onrealistisch. Als iedere huidige promovendus zijn ambitie zou vervullen en hoogleraar zou worden, leidt dit tot maar liefst 15.000 hoogleraren in 2020. Kortom, de ambitie van promovendi staat op gespannen voet met de realiteit. Toch geniet het loopbaanpad van promovendi buiten de academische wereld maar weinig aandacht vanuit de universiteit. De weg buiten de academische wereld blijft ‘een donkere, brede, lege en onbekende snelweg’. Het is noodzakelijk voor een gezonde academische arbeidsmarkt dat dit pad ook belicht wordt. ‘Het licht moet aan’, aldus De Jonge. De promovendi kunnen later eventueel weer instromen.
De plenaire bijeenkomsten worden afgewisseld met drie verschillende sessierondes, waarin deelnemers actief met elkaar in gesprek gaan. In de eerste twee rondes komen aan bod: de ontwikkelcultuur, talentontwikkeling WP, leer- en loopbaanportalen, werk-naar-werkbegeleiding en R&O-gesprekken OBP. Aan de hand van de ervaringen van voorlopers en best practices worden deze onderwerpen uitvoerig besproken , knelpunten besproken en ideeën uitgewisseld en wordt inspiratie opgedaan.
In de laatste sessieronde is er aandacht voor de drie leernetwerken van SoFoKleS, die onderdeel zijn van duurzame inzetbaarheid: Employability, Strategische Personeelsplanning en Vitaliteit. In deze netwerken gaan universiteiten zelf actief met het onderwerp aan de slag in hun eigen organisatie. Via de lerende netwerken delen zij de ervaringen en leren zij van elkaar om duurzame inzetbaarheid verder te brengen in de academische sector.
SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de Kennissector, voert projecten en onderzoek uit en subsidieert activiteiten op het gebied van de academische arbeidsmarkt. Het fonds deelt zijn kennis met de Nederlandse universiteiten, onderzoekinstellingen en universitair medische centra (umc's).
Stichting SoFoKleS
Postbus 556
2501 CN Den Haag
T: 070-3765727
E: sofokles@caop.nl