Vier universiteiten (Open Universiteit, Technische Universiteit Eindhoven, Technische Universiteit Delft en Radboud Universiteit) zijn in de periode 2014 tot en met 2016 aan de slag gegaan met de vraag hoe de employability in het wetenschappelijke onderwijs versterkt kan worden. Met de app ‘me@work’ maakten zij medewerkers meer bewust van het bestaande HRM-aanbod. Het leernetwerk is inmiddels afgerond.
De focus van de deelnemende universiteiten lag op het ondersteunen van ondersteunend en beheerspersoneel (obp). De universiteiten boden al de nodige activiteiten en mogelijkheden aan, maar zagen dat er nog een wereld te winnen was wat betreft de bekendheid en het gebruik hiervan onder medewerkers en managers.
Door de laagdrempelige en eigentijdse app ‘me@work’ te ontwikkelen en het gebruik hiervan te stimuleren, wilden de deelnemende universiteiten medewerkers bewuster maken van het bestaande aanbod. Medewerkers kunnen de app zelf, of in overleg met hun leidinggevende gebruiken. De app is ontwikkeld na raadpleging van medewerkers, leidinggevenden en HR-functionarissen. Vervolgens is de app uitgetest onder een deel van het obp, op drie van de vier deelnemende universiteiten.
Het leernetwerk heeft veel inzichten opgeleverd in het gebruik van de app door het ondersteunend beheerspersoneel. Een belangrijk deel van de gebruikers is van mening dat de app me@work kan helpen om het loopbaanpotentieel en de arbeidsmarktkansen van het OBP te vergroten, mits:
Het is belangrijk dat universiteiten mogelijkheden voor employability scheppen door ‘blended use’: het combineren van persoonlijke contacten en appgebruik. De app zou daarvoor onderdeel uit moeten maken van cao-afspraken en HR-maatregelen.
Het leernetwerk Employability was één van de drie leernetwerken Duurzame Inzetbaarheid, naast de leernetwerken Vitaliteit en Strategische Personeelsplanning. Deze leernetwerken waren een vervolg op de denktank Duurzame Inzetbaarheid. In de netwerken deelden HRM’ers, beleidsmedewerkers en wetenschappers van verschillende universiteiten kennis en ervaringen met elkaar binnen deze thema’s. Zij gaan nu binnen hun eigen organisatie aan de slag met de in het leernetwerk opgedane kennis.
Bekijk de denktankrapporten
SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de Kennissector, voert projecten en onderzoek uit en subsidieert activiteiten op het gebied van de academische arbeidsmarkt. Het fonds deelt zijn kennis met de Nederlandse universiteiten, onderzoekinstellingen en universitair medische centra (umc's).
Stichting SoFoKleS
Postbus 556
2501 CN Den Haag
T: 070-3765727
E: sofokles@caop.nl