Om als universiteit in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen succesvol te zijn en te blijven, zijn een strategische visie en aanpak onontbeerlijk. Hierbij hoort ook een strategische en effectieve inzet van het personeel, die past bij de organisatie en die de noodzaak tot reorganisaties minimaliseert. Steeds meer organisaties zetten daarom in op strategische personeelsplanning (SPP). In 2011 is in de cao van Nederlandse universiteiten afgesproken om te investeren in SPP als een van de pijlers van hr-beleid om de kwaliteiten van medewerkers te ontwikkelen en te benutten. SoFoKleS ondersteunt universiteiten bij het invullen van deze cao-afspraak. SPP heeft meerwaarde voor universiteiten, omdat het mogelijkheden biedt om actuele en complexe strategische hr-onderwerpen, zoals loopbaanbeleid, effectief aan te pakken.
SoFoKleS organiseert in 2017 en 2018 vier masterclasses om universiteiten te stimuleren en te ondersteunen bij hun implementatie van SPP. Tijdens deze masterclasses diepen de deelnemers, onder begeleiding van een expert, enkele concrete vraagstukken uit om SPP (steviger) in de organisatie te verankeren. De onderwerpen zijn achtereenvolgens:
1. Hr-analytics
2. SPP als veranderinstrument
3. SPP als sturingsinstrument
4. Strategie en scenario-ontwikkeling
In de masterclasses is nadrukkelijk aandacht voor het implementatieproces van SPP en de benodigde cultuurverandering.
Locatie
Antropia, Cultuur- en Congrescentrum, Driebergen
Datum
14 mei 2018, 13:00-17:00 uur
Doelgroep
Hr-adviseurs, opleidingsadviseurs, arbo-adviseurs
Aantal deelnemers
Maximaal 30
Thema’s
Duurzame inzetbaarheid
Inhoud
In deze masterclass gaan we praktisch en interactief aan de slag. Centraal staat hoe u als hr-adviseur of opleidingsadviseur SPP kunt inzetten voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. U leert hoe u met SPP de werkdruk en (toekomstige) inzetbaarheid van medewerkers in kaart kan brengen. Maar ook hoe u hierop kunt reageren en anticiperen met een strategisch plan voor duurzame inzetbaarheid.
Het wordt u duidelijk hoe u met SPP keuzes kunt maken voor onder andere talentbeleid, mobiliteit en levensfasebeleid. Specifieke aandacht is er voor de verschillende niveaus waarop je SPP kunt inzetten voor duurzame inzetbaarheid: individueel niveau, teamniveau, faculteitsniveau en organisatieniveau.
Locatie
Antropia, Cultuur- en Congrescentrum, Driebergen
Datum
20 september 2018, 13:00-17:00 uur
Doelgroep
Hr-adviseurs, hr-directeuren, leidinggevenden
Aantal deelnemers
Maximaal 30
Thema’s
Strategie, strategievorming en scenarioplanning
Inhoud
In deze masterclass krijgt u als hr-adviseur/hr-directeur handvatten om leidinggevende te ondersteunen bij de strategievorming en de vertaling naar de dagelijkse praktijk.
Als leidinggevende krijgt u inzicht in de manier waarop u een strategische koers van de universiteit vertaalt naar de koers van de faculteit/eenheid, hoe u daar personeelsbeleid op laat aansluiten en hoe u de inzet van individuele medewerkers aan de strategische koers kunt koppelen.
Datum
Masterclass heeft plaatsgevonden in februari 2018
Doelgroep
Hr-adviseurs en hr-directeuren
Thema’s
Draagvlak, commitment en (cultuur)verandering
Inhoud
In deze masterclass krijgt u als hr-adviseur/hr-directeur handvatten om SPP als procesmatig instrument in te zetten en zo verandering binnen de organisatie te realiseren. In de masterclass wordt ingezoomd op hoe u aandacht voor SPP onder leidinggevenden, management, medewerkers en CvB krijgt én vasthoudt.
Datum
Masterclass heeft plaatsgevonden in november 2017.
Doelgroep
Hr-adviseurs, controllers en data-analisten
Thema’s
Data, bronnen, analyses en beleidsmaatregelen
Inhoud
In deze masterclass krijgt u als hr-adviseur inzicht in de toegevoegde waarde van HR-analytics voor het ontwikkelen en verstevigen van strategisch hr-beleid én het verstevigen van de eigen rol als strategisch partner.
Als data-analist/controllers krijgt u inzicht in de verschillende facetten van HR-analytics, met aandacht voor de verschillende bronnen van data, analyses en wat er van data te leren valt ten aanzien van het verleden, het heden en de toekomst.
Meer informatie >
SoFoKleS heeft via het eerder afgeronde leernetwerk SPP en de gespreksronde met verschillende hr-adviseurs van de Nederlandse universiteiten kennis en ervaring opgedaan met de diverse aanpakken en invalshoeken van SPP. Hieruit heeft SoFoKleS een rode draad voor de inhoud en aanpak van SPP gehaald. Deze rode draad wordt als basis en vertrekpunt gebruikt bij de invulling van de masterclasses. In het basisdocument ziet deze rode draad er als volgt uit:
Download het basisdocument SPP
SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de Kennissector, voert projecten en onderzoek uit en subsidieert activiteiten op het gebied van de academische arbeidsmarkt. Het fonds deelt zijn kennis met de Nederlandse universiteiten, onderzoekinstellingen en universitair medische centra (umc's).
Stichting SoFoKleS
Postbus 556
2501 CN Den Haag
T: 070-3765727
E: sofokles@caop.nl