Minder intensivering van werk
SoFoKleS heeft geïnventariseerd op welke manier het werken aan de universiteit minder intensief kan worden gemaakt. Met de toenemende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, de uitstroom van oudere werkenden en krapper wordende budgetten, is het essentieel dat werken aan de universiteiten zo gezond, effectief en aantrekkelijk mogelijk is. Op die manier kunnen werkenden optimaal duurzaam inzetbaar blijven, wordt de uitstroom beperkt, worden vacatures beter vervuld en budgetten optimaal benut. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de sociale partners van de universitaire sector.
Breed maatschappelijk vraagstuk
Een meerderheid van de medewerkers in het WO ervaart veel werkdruk. Ook in andere sectoren wordt een relatief hoge werkdruk ervaren. Dit maakt het lastiger voor mensen die aan de kant staan om mee te komen en een plek te vinden. Zij staan in die zin niet op afstand van de arbeidsmarkt, maar de arbeidsmarkt staat op afstand van hen. De intensivering van werk is dus niet alleen een opgave voor de universitaire sector, maar een breed maatschappelijk vraagstuk.
Wat is intensivering van werk?
Intensivering wil zeggen dat de aard en snelheid van werk verandert, waarbij mensen per tijdseenheid harder werken en meer resultaten moeten leveren. Uit recente onderzoeken blijkt ook dat de medewerkers van Nederlandse universiteiten de afgelopen decennia elk jaar weer meer publicaties en dissertaties opleveren en dat het aantal studenten elk jaar verder toeneemt. De groei van het aantal studenten, publicaties en dissertaties was de afgelopen tien jaar echter veel groter dan de werkgelegenheidsgroei. Dit betekent dat werkenden in de universitaire sector elk jaar weer meer werk verzetten ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze stijging kan worden verklaard door een toegenomen efficiency en productiviteit, maar ook door een toegenomen werkdruk en een langere werkweek met meer overuren, zoals naar voren is gekomen uit verschillende onderzoeken die worden genoemd in dit rapport, waaronder rapporten van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Inhoud publicatie
Deze publicatie brengt in kaart welke factoren in de praktijk bijdragen aan een intensieve werkweek en benoemt concrete aandachtsgebieden. Daarnaast worden voorstellen gedaan om de intensivering van werk tegen te gaan, gericht op de sector als geheel. De meest recente sectoranalyse wordt hierbij als uitgangspunt genomen. Aan de hand van een literatuuranalyse zijn vervolgens de belangrijkste bronnen van werkintensivering beschreven. Ook vindt u in het rapport eventuele interventies of oplossingsrichtingen. Aan de hand van de uitkomsten worden voorstellen gedaan om de werkintensiteit te verminderen.