Tijdens deze training leer je in korte tijd hoe je zo gezond en efficiënt mogelijk de zorgvraag en voorkeuren van patiënten of cliënten kan verbinden met de beschikbare personeelsinzet. Meld je nu aan voor de enige training voor roosteraars en planners op dit niveau in het land, startend in april 2025!
De training Plannen in de Zorg bestaat uit dertien losse trainingsdagen met workshops die je volgt aan de HAN in Arnhem. Deze workshops zijn samengesteld door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) en SoFoKleS in samenwerking met ervaren planners werkzaam bij de algemene ziekenhuizen en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).
Praktijkgerichte training
In dit vakgebied gaat het om het voorbereiden, opstellen, uitvoeren, monitoren en verbeteren van capaciteits- en planprocessen van zorg, hulp of ondersteuning en de daaraan gerelateerde (personele) capaciteit. Dit met als doel om zo efficiënt mogelijk aan de zorgvraag en voorkeuren van patiënten te voldoen.
Maar naast aandacht voor inhoudelijke vakkennis, ligt binnen de training een sterke nadruk op de praktijk binnen een umc. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met een praktijkopdracht binnen je eigen organisatie. Daarnaast krijg je begeleiding om de werksituatie op je werkplek te verbeteren. Er worden verschillende masterclasses gegeven waarbij specialisten uit de praktijk hun kennis met jou delen.
“Voor iedere planner die zichzelf naar een hoger niveau wil tillen! Super leuk en leerzaam.” Alumnus training Plannen in de zorg
Inhoud en structuur
Module 1: Capaciteits- en personeelsplanning op strategisch niveau en integraal capaciteitsmanagement (ICM)
Onderwerpen: De meerwaarde van (Integrale) Capaciteitsplanning, ICM in relatie tot de strategische besluitvorming, ICM Raamwerk, ICM als (strategisch) verandervraagstuk, strategische personeelsplanning, De toekomst van het Nederlandse zorgstelsel en zorglandschap.
Module 2: Capaciteits- en personeelsplanning, planning op tactisch niveau
Onderwerpen: Policy deployment, Forecasting, Jaarplan, 3-V’s (variabiliteit, volume/ schaal en voorspelbaarheid), inleiding wachtrijmodellen, van capaciteit naar bedrijfstijd/dienstpatronen, inzetbare tijd, wet- en regelgeving (CAO), gezondheid en welzijn van medewerkers en effect op planning en inzet, allocatie van beschikbare (personele) capaciteit.
Examinering: Presenteren plan van aanpak eigen praktijkopdracht met daarin de vraagstelling van een onderwerp waar een verbeter- of veranderpotentieel zit. Je werkt in groepjes.
Module 3: Capaciteits- en personeelsplanning op operationeel niveau
Onderwerpen: Prestatie-maatstaven in relatie tot capaciteitsplanning, dienstenplanning, roosteren, werkplekplanning, taken- en routeplanning, procesverbetering (o.a. LEAN en ToC). Ook onderwerpen rond duurzame inzetbaarheid en innovatie komen hier aan bod.
Examinering: Presenteren verbetervoorstel eigen praktijkopdracht en presenteren plan van aanpak binnen de eigen organisatie. Het uitvoeren van een duurzame inzet interventie in de eigen organisatie op basis van masterclasses rond slaap, biologische klok, voeding en roosters.
Module 4: Monitoring en bijsturing
Onderwerpen: PDCA in de praktijk, Agile, Leren (single, double en triple loop), uitvoeren van een veranderopdracht met gebruik making van de serious game Roosteren. Daarnaast werken we de maandafsluitingsprocedure en sturen op uren uit in een uitvoeringsopdracht.
Examinering: Het uitvoeren van het verandermodel van de serious game Roosteren. Presenteren van het verandermodel en de werking van de game in de eigen organisatie. Dit gericht op het proces van planning en inzet om alle verbetervoorstellen te borgen in de praktijk. Daarnaast ga je werken met een maandafsluiting procedure sturen op uren waarbij je presenteert welke stuurgegevens in de organisatie helpen grip te krijgen op roosters en inzet.
Ga voor meer informatie over de training naar de website van de HAN.