‘Wat ik in mijn eigen onderzoek vaak heb gezien, is dat een melding wordt aangehoord door betrokkenen. Er wordt gezegd: “Het is heel goed dat je dit meldt” en: “We gaan kijken wat we kunnen doen”, zegt onderzoeker Zakia Essanhaji. Maar toch verdwijnt een melding daarna naar de achtergrond. In de periode tussen een melding en een formele klacht zitten best veel mechanismes die ervoor zorgen dat de melding niet meer formeel kan worden.’
Martin Blok, voormalig studentendecaan en vertrouwenspersoon, voegt toe dat hij in de praktijk aarzeling en handelingsverlegenheid zag bij managers, docenten of mensen hogerop in de organisatie. Hierdoor duren procedures lang. ‘Dat veroorzaakt heel veel angst en onzekerheid en dat is de reden voor veel mensen om verder niks meer te doen met de melding.’
De sprekers in deze aflevering zijn Zakia Essanhaji en Martin Blok. Zakia Essanhaji is onderzoeker bij de VU en auteur van het rapport ‘De (on)mogelijkheid van klachten’, waarin zij concludeert dat klachtenprocedures structuren van uitsluiting op de universiteit in stand houden. Martin Blok is voormalig studentendecaan en vertrouwenspersoon bij het International Institute of Social Studies en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was betrokken bij de inrichting van het netwerk van vertrouwenspersonen bij de EUR.
Beluister de podcast direct op Spotify:
Of via Apple Podcasts:
De podcast is ook te beluisteren via Soundcloud:
Dit is de achtste aflevering van de podcastreeks ‘Hete hangijzers: brandende kwesties op de academische arbeidsmarkt’. In deze reeks voedt SoFoKleS de dialoog over actuele onderwerpen. De eerdere afleveringen gaan over de scheve werk-privébalans van vrouwelijke werknemers, diversiteit en inclusie, tijdelijke contracten, sociale veiligheid, werkgeluk, bedreiging van wetenschappers en Erkennen en Waarderen. Deze afleveringen kun je luisteren via Spotify of Apple Podcasts.
Deze content is geblokkeerd. Accepteer cookies om de content te bekijken.
Deze website gebruikt cookies om je de beste ervaring te kunnen aanbieden. Accepteer de cookies door op 'Accepteer cookies' te klikken.